Construint Barcelona Valley

És possible que Barcelona sigui el Silicon Valley europeu? Aquesta pregunta no deixa de rondar-me cap. Tots els emprenedors europeus que comencen tenen la mateixa visió quan senten aquest nom. És la terra promesa, com l’El Dorado del segle XXI. Certament, les característiques de la zona compresa entre Menlo Park fins a San José, a Califòrnia, són molt propícies per al desenvolupament de start ups tecnològiques, però no per genial té perquè ser únic.

Barcelona és una ciutat cosmopolita, amb un clima envejable, que ajuda a que gent de tot el món l’esculli per establir-hi la seva residència. És un lloc molt propici per captar talent estranger gràcies a la seva alta qualitat de vida, i això s’ha d’aprofitar. A més, la seva grandària és molt interessant, ja que amb un milió i mig d’habitants, és prou petita per no atabalar però prou gran perquè es creïn xarxes i sinergies molt importants per al desenvolupament. La seva regió urbana, amb més de cinc milions d’habitants, s’erigeix en la sisena més poblada de la Unió Europea, de manera que es garanteix el capital humà, altament format.

Sembla també que vivim un moment altament generós en matèria de projectes d’empresa en l’àmbit tecnològic, i aquesta és una gran notícia. Durant els darrers quinze anys el creixement va venir pel totxo i el turisme de sol i platja, un mal model. Ara s’ha produït un gir molt important, a nivell de projectes, creant empreses molt més innovadores, amb alt valor afegit i capacitat d’internacionalització. El 22 @, les incubadores de Barcelona Activa a Glòries o el Hub tecnològic que s’està preparant a la Zona Franca són exemples de zones de la ciutat on estan apareixent aquestes noves empreses.

El talent local s’ha llançat definitivament al mercat, apostant pels seus somnis en comptes de per treballs més o menys segurs, i això està facilitant la proliferació de moltes petites empreses que es presenten molt interessants. Alguns exemples poden ser Ofertia, de la qual vam parlar en un altre article, o Solucioneo, de la qual parlarem pròximament. Però he de recordar que aquesta terra ja ha donat grans empreses tecnològiques com ara Infojobs o Softonic.

Com veiem la qualitat és aquí, però falta arreglar altres factors per aconseguir un Barcelona Valley que pugui competir amb els amics de la Vall de Santa Clara. Una de les claus consisteix a simplificar el procés de constitució d’empreses. La legislació espanyola converteix aquesta tasca en una odissea que desanima a molts emprenedors. Una potent innovació jurídica per part del legislador en aquesta matèria podria ajudar molt al nostre propòsit, així com noves formes d’intercanvi d’accions i solucions a aquests problemes que es donen per la rigidesa del sistema.

Finalment, l’altre gran camp de batalla és el finançament. A Silicon Valley els inversors estan disposats a assumir forts riscos si veuen que una idea pot donar beneficis, però aquí és més difícil. Els inversors locals no volen riscos, i aposten majoritàriament a projectes amb un alt índex de seguretat. La major part del risc l’ha d’assumir l’emprenedor, i això és un altre fre important a l’emprenedoria. Aquí les valoracions empresarials es fan més a la baixa que als Estats Units, i aixecar inversió és més complicat. Del bloc emprender a golpes us he portat aquesta fantàstica guia per valorar la vostra start up a Espanya. Espero que us ajudi una mica a saber com s’opera en el nostre mercat per ara.

En conclusió, s’està treballant bé per aconseguir que Barcelona Valley pugui ser una realitat, però falten més gestos de la gent que té el poder. Més inversors i més cultura del risc, així com més facilitats legals ajudaran a la creixent corrent d’emprenedoria tecnològica existent a Barcelona i rodalies.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: