Gent que sobresurt, com i perquè

Llegint el llibre de Malcolm Gladwell “Outliers”, “Fora de sèrie” en la seva versió catalana, he d’admetre que no puc estar més d’acord amb les seves conclusions. Però abans de res vegem ràpidament qui és Malcolm Gladwell i perquè se l’ha d’escoltar. El senyor Gladwell és un escriptor anglès que treballava per al The Washington Post cobrint les seccions de negocis i ciència, i des del 1996 escriu per a la revista The New Yorker. A més és autor dels llibres “Intel•ligència intuïtiva” i “La clau de l’èxit”. Veiem llavors que sembla una veu que almenys s’ha d’escoltar, i això farem.

Fora de sèrie

Les teories reflectides en aquest llibre versen sobre com influeixen les característiques de cada individu en el seu posterior èxit o fracàs. Ara el lector segurament estarà pensant ja en el típic coeficient intel•lectual com a determinant clau. Res més lluny de la realitat segons les conclusions d’aquest llibre. Les característiques a què es refereix són molt diferents, i van orientades principalment al fet d’haver gaudit d’oportunitats úniques i especials, així com l’herència cultural de cada subjecte o l’entorn on ha interactuat.

Anem a pams. El gaudi d’oportunitats especials i úniques pot semblar un factor atzarós, i així és, però no serveix de res sense el conjunt d’actituds i capacitats necessàries per aprofitar-les. La realitat és que hem de desvirtuar una mica el concepte de self-made man, o home fet a si mateix, doncs si per una part sí que ha tingut molt a veure el seu esforç i les seves capacitats, per altra hem de tenir clar que els grans triomfadors d’aquest món han gaudit d’oportunitats que altres ni somiaven. Ja no és això de néixer en una família de bé o al tercer món, sinó com en el cas de Bill Gates de néixer en el moment adequat i tenir accés a un terminal d’informàtica quan gairebé ningú en tenia.

fora de sèrie

L’entorn també afecta i molt en com es desenvoluparà un subjecte en el futur. Aquest factor s’ha d’entendre conjuntament amb l’herència cultural, ja que aquesta és fruit de l’entorn on es neix i es creix. Hi ha cultures molt diferents en el món, i els problemes d’unes i altres no són sempre els mateixos. Les superiors habilitats matemàtiques dels estudiants xinesos no són fruit d’un CI més alt, sinó d’una manera d’entendre la feina, els estudis i la vida ben diferent. En llegir els diferents casos estudiats pots veure com el que semblen problemes estructurals en una comunitat cultural concreta es poden solucionar amb un canvi de mentalitat. Això sí, fer un canvi cultural en una comunitat és una tasca àrdua i complicada que pot necessitar generacions per implantar-se. Llavors com se sap que funciona? Hi ha petites comunitats aïllades on sí ha estat possible generar aquest canvi cultural, i els resultats han estat brillants.

En conclusió, canviar la cultura d’un país sembla impossible a curt termini, a no ser que passi algun succés traumàtic que ajudi al canvi. Però hem de tenir present que en petits entorns sí que és possible aconseguir aquest canvi de mentalitat, i és una cosa que hauríem d’intentar a nivell de management a l’empresa. Si es genera la mentalitat adequada per revolucionar el sector es pot aconseguir un avantatge enfront de la competència que pot conduir a l’èxit empresarial. Algunes empreses ja ho fan i són punteres. Si no pensa en Google, la seva forma d’entendre el treball fa que els millors vulguin treballar allà.

En definitiva i per tancar l’article, convé estar atent a les oportunitats que se’ns creuen per davant, però més important encara és tenir sempre integrada una cultura de l’esforç que ens permeti estar preparats per quan aquestes oportunitats arribin. Com diuen els estrategs, la preparació és més de mitja victòria.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: